Santissima Annunziata Kerk Pistoia

De Santissima Annunziata Kerk in Pistoia is één van de oudste kerken van de stad.

Santissima Annunziata Kerk Pistoia

Geschiedenis en beschrijving

Santissima Annunziata Kerk Pistoia
De Natività van de hand van Il Cigoli.

De Santissima Annunziata Kerk is in de tweede helft van de 13e euw gesticht, maar de bouw werd pas tegen het einde van de 14e eeuw voltooid. Nog een eeuw later vond de eerste verbouwing plaats.

Tussen de 17e en 18e eeuw kreeg de kerk, samen met het door de Servieten van Maria beheerde klooster, een barokke facelift.

Een kloosterhof (14e eeuw), een klooster (16e eeuw) en een oratorium maken deel uit van de struktuur waartoe de kerk behoort.

Hoogtepunten Santissima Annunziata Kerk

De meeste schilderijen en muurschilderingen in de kerk stammen uit de 16e en 17e eeuw.

De “Geboorte” (Natività) is geschilderd door Lodovico Cardi, bijgenaamd Cigoli.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Chiesa della Santissima Annunziata is Piazza dei Servi – Pistoia. De dichtstbijzijnde bushalte is Laudesi 31 Fr.

Santissima Annunziata Kerk – Piazza dei Servi Pistoia

Spirito Santo Kerk Pistoia

De Spirito Santo Kerk bevindt zich aan het gelijknamige plein in Pistoia. De kerk heette oorspronkelijk Sant’Ignazio di Loyola Kerk en de grootste trekpleisters zijn een door Bernini ontworpen altaar en een schilderij van Andrea Pozzo.

Weetjes Spirito Santo Kerk Pistoia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingsuren: 09.00 tot 12.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Spirito Santo Kerk Pistoia

Interieur Spirito Santo Kerk Pistoia
Het interieur van de Santo Spirito Kerk is kenmerkend voor de Jezuiten architektuur.

De Spirito Santo Kerk in Pistoia is in de 17e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk gewijd aan de Heilige Ignatius van Loyola. Met de bouw werd in 1647 begonnen en de construktie werd in 1660 voltooid. De architekt van de Jezuït Tommaso Ramignani.

Hierna begon men pas aan de versiering van het interieur. Het was vooral de familie Rospigliosi (waaronder met name de latere Paus Clemens IX) die zich erg veel moeite gaf de juiste decoratie voor d ekerk te vinden.

In 1774 werd de kerk aan de Broeders van de Heilige Geest in beheer gegeven.

In de 19e eeuw vonden enkele kleine restauraties plaats.

Het interieur heeft de typische Jezuïten-architektuur. Er is een enkel schip (zodat niets de blik op het hoofdaltaar verstoorde) en er zijn vier zij-kapellen. In de muren zijn nissen en biechthokken uitgehakt.

De façade wordt gekenmerkt door onregelmatige rijen stenen. Het portaal is eenvouding en heeft geen versieringen.

De klokkentoren staat rechts van de kerk. Ter hoogte van de klokken zelf zijn er vier grote boogvensters. Een balkon loopt langs de binnenmuur van de kerk.

Hoogtepunten Santo Spirito Kerk Pistoia

Orgel Spirito Santo Kerk Pistoia
Het orgel van de kerk is in de 17e eeuw gemaakt door de Vlaming Willem Hermans.

Het hoofdaltaar is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en is van meerkleurig marmer gemaakt. Het altaarstuk is geschilderd door Pietro Berrettini en heeft als titel “De Verschijning van Christus aan de Heilige Ignatius van Loyola” (1668).

Ludovico Ginignani schilderde “De Maagd en Christus in de Glorie met de Heiligen Liborius, Domenico, Lucia en anderen”.

“De Maagd, Christus, Sint Jan en Maria Magdalena” is de titel van de beeldengroep van de hand van een onbekende kunstenaar.

De in Jezuïtenkerken alomtegenwoordige Andrea Pozzo schilderde “San Francesco Saverio Predikt tot de Ongelovigen”.

Het orgel van de kerk (zie foto) is in 1664 door de Vlaming Willem Hermans gemaakt.

Het ciborium is in de vorm van een klein tempeltje gemaakt.

Meer schilderijen

  • “De Kruisafneming van Christus met Jezuïten heiligen” (Ottaviano Dandini).
  • “De Maria Hemelvaart” (Giuseppe Nasini)
  • “Santa Lucia” (Giovanni Battista Gigli)

Adres en openingstijden

Het adres van de Chiesa dello Spirito Santo is Piazzetta Santo Spirito – 51100 Pistoia (tel. +39 057328787). De dichtstbijzijnde bushalte is F. Pacini 14 (lijn 1, 3).

Spirito Santo Kerk – Piazzetta Santo Spirito, Pistoia

Manzoni Theater Pistoia

Het Alessandro Manzoni Theater is een historisch theater in Pistoia.

Weetjes Alessandro Manzoni Theater Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Alessandro Manzoni Theater is 121 Corso Antonio Gramsci – 51100 Pistoia (tel. +39 0573991609). Openingstijden en toegangsprijs: Afhankelijk van de voorstelling.

Geschiedenis Manzoni Theater Pistoia

Het Teatro Manzoni is tegen het einde van de 17e eeuw gebouwd op een plek waar voorheen wol bewerkt werd. Opdrachtgever tot de bouw was Filippo Rospigliosi, die het aan de Humiliati Broederschap gaf.

Later werd het aan de stad Pistoia geschonken.

In 1677 was de Accademia dei Risvegliati (“Academie van de Opnieuw Ontwaakten”) in de stad opgericht. De stichter van deze vereniging, waar zowat de hele adelstand van Pistoia deel uitmaakte, was Felice Cancellieri en deze kreeg vergunning tot de bouw van het (toen nog) Teatro dei Risvegliati.

Gedurende de 18e en de 19e eeuw werd het gebouw verschillende keren gerestaureerd, maar de huidige aanblik kreeg het na een verbouwing in 1863.

In 1864 werd het homgedoopt en vanaf dat moment staat het bekend als het Teatro Alessandro Manzoni, genoemd naar de romanschrijver (en lagter ook politicus) die beroemd geworden is dankzij zijn meesterwerk I Promessi Sposi (in het Nederlands vertaald als “De Verloofden”).

Tegen het midden van de 30’er jaren van de 20e eeuw werd de façade onder leiding van de architekt Manfredini verbouwd.

Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

De Santi Prospero en Filippo Kerk in Pistoia staat in het centrum van de stad. De grootste trekpleister van de kerk is de Bibioteca Fabroniana.

Weetjes Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Prospero e Filippo staat aan het Piazzetta di San Filippo. Het officiële adres is echter Via Abbi Pazienza 11 – 51100 Pistoia (tel. +39 057321912). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia
De door Gian Domenico Ferretti geschilderde fresco’s op het gewelf.

De Santi Prospero en Filippo Kerk is in de 12e eeuw gebouwd en was toen nog enkel aan San Prospero gewijd. In de 17e eeuw kwam de kerk in het beheer van de door San Filippo Neri gestichte Orde der Oratorianen.

In 1622 werd de kerk in opdracht van Girolamo di Taddeo Rospigliosi ter ere van de zaligverklaring van San Filippo Neri geheel verbouwd.

In 1655 schonk Paus Clemens IX Rospigliosi het reliquarium van San Giordano aan de kerk.

In het begin van de 18e eeuw werd de kerk geheel met fresco’s beschilderd. Hiervoor had Kardinaal Carlo Agostino Fabroni het gebouw laten verhogen, toen hij er zijn prestigieuze Biblioteca Fabroniana onder wilde brengen.

Bezienswaardigheden Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

De fresco’s die de muren en het gewelf van de kerk sieren zijn door Giovan Domenico Ferretti en Lorenzo del Moro geschilderd. Ze voltooiden hun werk in 1746.

De Biblioteca Fabroniana wordt door het Kapittel van de Kathedraal beheerd. De verzameling bestaat uit 15 duizend manuscripten (Latijns, Grieks en Italiaans) en geillumineerde geschriften.

 

Ospedale del Ceppo Pistoia

Het Ospedale del Ceppo in Pistoia is één van de oudste ziekenhuizen in Toscane. Aan het ziekenhuis is een klein museum verbonden.

Weetjes Ospedale del Ceppo Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Ospedale del Ceppo is Piazza Giovanni XXIII, 1 – 51100 Pistoia (tel. +39 0573352040). Openingstijden: 10.00 tot 18.00. Toegangsprijs: 9 Euro. (De openingsuren en entréeprijzen zijn die van het Museo dei Ferri Chirurgici.)

Geschiedenis Ospedale del Ceppo Pistoia

Ospedale del Ceppo Pistoia
Fries op de voorgevel

Het Ospedale del Ceppo is in 1277 gesticht. De volle naam is Santa Maria del Ceppo Ziekenhuis.

De naam (ceppo is Italiaans voor “boomstronk”) komt van een kastanjestronk die gebruikt werd om er offerandes in te verzamelen.

In de loop der middeleeuwen werd het ziekenhuis steeds groter en groeide uit tot een belangrijke hulppost voor armen en zieken, vooral in tijden van voedselschaarste en epidemieën.

De loggia is in het begin van de 16e eeuw gebouwd. De schitterende kleurige geglazuurde terracotta fries is tussen 1526 en 1528 door Giovanni della Robbia en Santi Buglioni gemaakt. (Het paneel dat “De Dorstigen Laven” als thema heeft is echter van de hand van de lokale kunstenaar Lorenzo de’ Paladini.)

De zeven panelen die de fries vormen verbeelden de “Werken van Barmhartigheid” afgewisseld met de “Kardinale Deugden”.

Aan het ziekenhuis was een prestigieuze, rond 1680 gestichte, medische school verbonden, die echter in 1839, toen het schoolsyteem veranderd werd, moest sluiten.

In een klein aan het ziekenhuis verbonden museum zijn nog wel een aantal chirurgische werktuigen te zien. De in dit Museo dei Ferri Chirurgici tentoongestelde voorwerpen stammen grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Ook zijn er oude medische handboeken te zien.

In de tuin van het Ospedale del Ceppo is een gerestaureerd 17e eeuws “anatomisch amphitheater” te bezichtigen, waar publieke ontledingen van kadavers plaats vonden.

Palazzo Pretorio Pistoia

Het Palazzo Pretorio is samen met het Palazzo del Comune en de Duomo een van de drie belangrijke gebouwen op het Piazza del Duomo in Pistoia.

Weetjes Palazzo Pretorio Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Pretorio is Piazza del Duomo, snc – Pistoia. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis Palazzo Pretorio Pistoia

Palazzo Pretorio Pistoia
Palazzo Pretorio

Het Palazzo Pretorio is in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd. Het staat ook bekend als het Palazzo del Podestà. Het is traditioneel de zetel van de gerechtelijke bestuurders van Pistoia, te weten de Podestà gedurende de middeleeuwen en de Florentijnse Commissarissen gedurende de overheersing van de Medici.

Enkele jaren na de oorspronkelijk construktie werd er een nieuwe vleugel aan het paleis toegevoegd. Dit nieuwe gedeelte deed dienst als slaapplaats voor de wachten, als stal en als gevangenis.

Op het binnenhof zijn de 16e eeuwse stenen stoelen nog te zien, waarop de magistraten zaten wanneer er een publiek rechtspraak plaats vond.

In het begin van de 19e eeuw werd het Palazzo Pretorio eerst de zetel van het Tribunale Collegiale en vervolgens van het Regio Tribunale di Prima Istanza.

Tussen 1836 en 1846 vonden nieuwe verbouwingen en uitbreidingen plaats. Het is in deze periode dat ook de 15e eeuwse wapenschilden van de Podestà en de commissarissen die de Loggia sieren door Bartolomeo Valiani, Ferdinando Marini en Aurelio Machol afgemaakt werden. Ze voegden er ook een aantal schilderingen van historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad aan toe.

De trappen rechts van de ingang voerden naar de privé-appartementen en naar de grote aula op de eerste verdieping, waar nu nog steeds recht gesproken wordt.

San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

De San Bartolomeo in Pantano Abdij bevindt zich op het plein van dezelfde naam, achter het Palazzo del Comune van Pistoia.

Weetjes San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Abbazia di San Bartolomeo in Pantano is Pistoia (tel. +39 0573). Openingstijden: . Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia
Door Gruamonte gemaakt reliëf boven het hoofdportaal

De San Bartolomeo in Pantano Abdij hoort tot de oudste religieuze gebouwen in Pistoia. De abdij is rond het jaar 760 door Gaidolaldo, de archiatro (een soort van hofarts) van Desiderio en Adelchi, de laatste koningen van de Lombarden, gesticht.

De kerk werd rond het midden van de 12e eeuw in een Romaanse stijl verbouwd.

De toevoeging in Pantano is eraan te wijten dat de kerk gebouwd was in een moerassig gebied, dat ontstaan was door een omleiding van het riviertje de Brana.

De façade van de abdij werd nooit voltooid. De meest opvallende kenmerken zijn het belvormige raam en de schittende architraaf boven de centrale poort, die de “Ongelovige Thomas” als thema heeft en waarschijnlijk door Gruamonte gemaakt is.

Kunstwerken San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

De preekstoel is in 1250 door Guido da Como gemaakt, wat het tot de oudste van de stad maakt.

Aan de linkermuur van de kerk zijn marmeren bas-reliëfs bevestigd, die deel uitmaakten van een andere preekstoel.

De 13e eeuwse fresco’s in de apsis (“Christus Pantokrator en de Heiligen Johannes de Doper en Bartolomeus”) zijn geschilderd door Manfredino d’Alberto.

Een antiek houten kruisbeeld, met Christus aan een boomstam.

Fotogalerij San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

San Paolo Kerk Pistoia

De San Paolo Kerk is Pistoia wordt gekenmerkt door een aantal interessante fresco’s en door een groot standbeeld op de façade.

Weetjes San Paolo Kerk Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de San Paolo Kerk is Via della Rosa, 39 -51100 Pistoia (tel. +39 057320291). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis San Paolo Kerk Pistoia

San Paolo Kerk Pistoia
Agata en Eulalia (1520)

De San Paolo Kerk stamt oorspronkelijk uit de 10e eeuw, maar werd vanaf 1136 verbouwd en vergroot.

De kerk werd naar het zuiden uitgebreid en een deel van de grond buiten de Porta Caldatica werd in beslag genomen.

Verder verbouwingen, in een neo-Gothische stijl, vonden plaats in de 19e eeuw.

Het exterieur van de kerk is typisch voor de Gothisch-Toscaanse bouwstijl. De façade is gemaakt van een groenachtige steensoort, afgewisseld met donker-groene en witte vlakken.

Het standbeeld op de façade verbeeldt San Jacopo en is gemaakt door Andrea di Cione di Arcangelo, bijgenaamd Orcagna.

De reliëfs boven het portaal verbeelden Moses en David.

Het strakke interieur bestaat uit een enkel schip. Er zijn nauwelijks versieringen. In de 17e en in de 19e eeuw vonden restauratiesplaats, maar in 1895 werden het orgel en een deel van de aankleding door een brand verwoest.

Kunstwerken San Paolo Kerk Pistoia

San Paolo Kerk Pistoia
Het Heilige Gesprek

De fresco die de Heiligen Agata en Eulalia verbeeldt is in 1520 door Gerino Gerini geschilderd.

Een kruisbeeld uit de 14e eeuw, dat bij processies gebruikt wordt.

Het “Heilige Gesprek” dat in 1528 door fra Paolino geschilderd is en waarop Sint Pieter de Martelaar afgebeeld is met het gezicht van de in 1498 op gezag van paus Alexander VI wegens godslastering op de brandstapel gezette priester, politicus en schrijver Girolamo Savonarola.

In de sacristie zijn enkele 13e en 14e eeuwse fresco’s aan het licht gekomen.

San Pier Maggiore Kerk Pistoia

De San Pier Maggiore Kerk bevindt zich in het centrum van Pistoia. Hoogtepunt van de kerk is de mooie façade.

Weetjes San Pier Maggiore Kerk Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Pier Maggiore is Piazzetta San Pietro – Pistoia (tel. +39 0573). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis San Pier Maggiore Kerk Pistoia

San Pier Maggiore Kerk Pistoia
San Pier Maggiore Kerk

De San Pier Maggiore Kerk stamt uit de 8e eeuw, toen de Lombarden de macht in de streek in handen hadden.

Omvangrijke verbouwingen vonden plaats in de 11e eeuw (toen de kerk vergroot werd) en in de 17e eeuw (toen het interieur gerestaureerd werd).

Vanaf 1091 is er een klooster aan de kerk verbonden. Hier werden de Benediktijner Cenobieten uit Campanelliana gehuisvestigd.

De façade is nooit voltooid en wordt gekenmerkt door de antieke Romaanse stijl.

De 13e eeuwse architraaf boven de brede centrale toegangsdeur is waarschijnlijk gemaakt door Guido da Como. Afgebeeld is Jezus die de Sleutels aan Sint Pieter overhandigt, samen met Maria en enkele apostelen.

Van de middeleeuwse schilderingen die het interieur sierden is vrijwel niets overgebleven.

Er zijn twee panelen die beschilderd zijn door Gerini en Ghirlandaio.

In 1640 werd de kerk bij een restauratie geheel opnieuw, op barokke leest, heringericht.

De kerk wordt tegenwoordig niet meer als zodanig gebruikt. In het klooster zetelt een middelbare school en in het matroneum (te bereiken via de ingang van deze school) wordt een verzameling gipsbeelden vande hand van de uit Pistoia afkomstige, in 1916 gestorven, beeldhouwer Andrea Lippi tentoongesteld.

Palazzo del Capitano del Popolo Pistoia

Het Palazzo del Capitano del Popolo is een historische gebouw in het centrum van Pistoia. Waar vroeger de volksvertegenwoordiger waarnaar het paleis genoemd is zetelde, zijn nu echter winkelruimtes en privé-woningen.

Weetjes Palazzo del Capitano del Popolo Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo del Capitano del Popolo is Via di Stracceria – Pistoia. Het gebouw is privé-eigendom.

Geschiedenis Palazzo del Capitano del Popolo Pistoia

Het Palazzo del Capitano del Popolo staat bij het Piazza del Duomo. In 1282 werd tot de bouw ervan besloten.

De Capitano del Popolo (“Kapitein van het Volk”) was de magistraat die de belangen van de bevolking vertegenwoordigde en een tegenwicht vormde tegen de adelstand. Hij werd door het volk zelf gekozen.

In de tweede helft van de 14e eeuw werd de Pistoiese Kapitein vervangen door een uit Florence afkomstige Capitano.

Het Palazzo del Capitano del Popolo is redelijk goed bewaard gebleven, met de originele bifora’s en de massieve stenen torens.

Het bestaat eigenlijk uit drie gebouwen, te weten de hoektoren, de torenwoning ten zuiden hiervan en een derde, minder hoog gebouw. Op dit laatste paleis zijn nog sporen te zien van de grote vensters die de binnenruimtes het karakter van een loggia gaven.

Verschillende verbouwingen hebben voor een aantal stijlsverschuivingen zorg gedragen. De oorspronkelijke half-ronde bogen zijn in tweeën gedeeld door witte marmeren bifora’s. Later werden er vierkante ramen in geplaatst.

In de 19e eeuw zijn de monofora’s van de hoektoren vervangen door bifora’s.

Tegenwoordig doet het gebouw dienst als appartementen-complex en winkelruimte.