Palazzo del Comune Pistoia

Het Palazzo degli Anziani staat ook bekend als het Palazzo del Comune. Het is het gemeentehuis van Pistoia en staat aan het Piazza Duomo van de stad. Ook zijn het Museo Civico en een aan de architekt Michelucci gewijd musen in het gebouw gehuisvestigd.

Weetjes Palazzo degli Anziani Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo del Comune is Piazza del Duomo, 1 – 51100 Pistoia (tel. +39 0573371296). Openingstijden musea: Van donderdag tot zondag + feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 3,50. Gratis: Jonger dan 18, 60+. Toegankelijk voor gehandicapten.

Geschiedenis Palazzo degli Anziani Pistoia

Palazzo degli Anziani of Palazzo degli Anziani Pistoia
Het Palazzo del Comune met de vlag van Pistoia en boven het raam het wapenschild van de Medici

Het Palazzo del Comune van Pistoia staat ook bekend onder de namen Palazzo del Gonfaloniere di Giustizia en Palazzo degli Anziani. Anziani is het Italiaanse woord voor ouderen en de Gonfaloniere di Giustizia was niemand minder dan de “Vaandeldrager van de Gerechtigheid”.

Het is tegen het einde van de 13e eeuw gebouwd in opdracht van de Giano della Bella, de toenmalige podestà (een soort van laat-middeleeuwse burgemeester).

In het begin van de 14e eeuw werd het paleis vergroot en werd o.a. de portico aan de façade toegevoegd.

In het begin van de 17e eeuw werd er een loopbrug tussen de Kathedraal en het Palazzo Comunale gebouwd, zodat de magistraten direkt van een vergadering de kerk in konden.

Tijdens de periode dat de Medici familie aan d emacht was werden het wapenschild van deze familie met de pauselijke symbolen van Leo X erboven aan de façade bevestigd.

Het zwarte marmeren hoofd met een ijzeren stok erboven zou volgens een populaire legende toebehoren aan de verrader Filippo Tedici. In werkelijkheid was het waarschijnlijk het hoofd van Musetto II van Majorca, die in de 12e eeuw door een Pistoiese kapitein gedood was. (Het hoofd van Tedici is wel afgeneeld op de Sant’Andrea Kerk en zou zwart zijn omdat men uit minachting jegens de verrader de lantaarns doofde alvorens de kerk te betreden.)

Bezienswaardigheden Palazzo degli Anziani Pistoia

Hoogtepunten zijn de in de 16e eeuw gebouwde monumentale trap en het bronzen beeldhouwwerk van de hand van Marino Martini.

Musea

Het Palazzo degli Anziani is de zetel van het Museo Civico (“Stadsmuseum”) en van het Centro di Documentazione dell’opera di Giovanni Michelucci. Dit laatste is in 1980 gesticht is gewijd aan het leven en werk van deze in 1990 gestorven, uit Pistoia afkomstige, architekt. Er zijn ongeveer 900 tekeningen van de hand van Michelucci te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *