Ospedale del Ceppo Pistoia

Het Ospedale del Ceppo in Pistoia is één van de oudste ziekenhuizen in Toscane. Aan het ziekenhuis is een klein museum verbonden.

Weetjes Ospedale del Ceppo Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Ospedale del Ceppo is Piazza Giovanni XXIII, 1 – 51100 Pistoia (tel. +39 0573352040). Openingstijden: 10.00 tot 18.00. Toegangsprijs: 9 Euro. (De openingsuren en entréeprijzen zijn die van het Museo dei Ferri Chirurgici.)

Geschiedenis Ospedale del Ceppo Pistoia

Ospedale del Ceppo Pistoia
Fries op de voorgevel

Het Ospedale del Ceppo is in 1277 gesticht. De volle naam is Santa Maria del Ceppo Ziekenhuis.

De naam (ceppo is Italiaans voor “boomstronk”) komt van een kastanjestronk die gebruikt werd om er offerandes in te verzamelen.

In de loop der middeleeuwen werd het ziekenhuis steeds groter en groeide uit tot een belangrijke hulppost voor armen en zieken, vooral in tijden van voedselschaarste en epidemieën.

De loggia is in het begin van de 16e eeuw gebouwd. De schitterende kleurige geglazuurde terracotta fries is tussen 1526 en 1528 door Giovanni della Robbia en Santi Buglioni gemaakt. (Het paneel dat “De Dorstigen Laven” als thema heeft is echter van de hand van de lokale kunstenaar Lorenzo de’ Paladini.)

De zeven panelen die de fries vormen verbeelden de “Werken van Barmhartigheid” afgewisseld met de “Kardinale Deugden”.

Aan het ziekenhuis was een prestigieuze, rond 1680 gestichte, medische school verbonden, die echter in 1839, toen het schoolsyteem veranderd werd, moest sluiten.

In een klein aan het ziekenhuis verbonden museum zijn nog wel een aantal chirurgische werktuigen te zien. De in dit Museo dei Ferri Chirurgici tentoongestelde voorwerpen stammen grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Ook zijn er oude medische handboeken te zien.

In de tuin van het Ospedale del Ceppo is een gerestaureerd 17e eeuws “anatomisch amphitheater” te bezichtigen, waar publieke ontledingen van kadavers plaats vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *